In de aanloop naar de Workshop ZZP Een Hele Onderneming die KOP & Co op 17 juni 2016 weer geeft, spreek ik regelmatig met zelfstandig ondernemers over hun ondernemerschap. Ik deze blog geef ik een paar voorbeelden van vragen die ik tegenkom en hoe ik daar met een systemische bril naar kijk. Op zoek naar flow!

Anke haar organisatie stopt en ze wil als ZZPer verder gaan. Innerlijk heeft ze al besloten. Maar ze heeft nog een jaar in haar organisatie en daarna krijgt ze nog 1,5 jaar salaris mee. Wanneer is het juiste moment om te beginnen, vraagt ze zich af. Ze krijgt nu alle vrijheid binnen haar organisatie om zich te oriënteren. Maar de eerste vragen van klanten komen al. En ze heeft nog geen bedrijf. Wat is haar plek? Als ze haar bedrijf nu start, dan geeft ze de zekerheid op. En lukt het dan wel? Ik vraag haar van wie of wat ze toestemming nodig heeft om te starten. En dan opeens blijkt dat er nog een heel ander systeem meespeelt in haar overwegingen. Het thuisfront.

Jacques had een tijdelijk contract, en kon niet verder. Jacques wil nu met behoud van uitkering starten met zijn eigen onderneming. Hij is ondernemend, ziet kansen, heeft ideeën en wil de markt verkennen. Maar hij mag nog niets doen voor hij groen licht heeft voor de startersregeling. Hij mag geen tijd aan zijn bedrijf besteden. Er komen een aantal systemische vragen bij me op en die leg ik aan Jacques voor. Maakt de subsidie hem nu sterker of zwakker? En is hij eigenlijk wel beschikbaar voor de markt zolang hij gebruik maakt van de subsidie? Wie is de eigenaar van het bedrijf? En aan wie of wat zou Jacques ontrouw worden als hij zou besluiten zijn hart te volgen? Er komt een lach op Jacques’ gezicht. En hij knikt. Hij voelt opeens dat hij een keuze heeft.

Marjolein zorgde als kind altijd voor haar vaak zieke moeder. Toen ze ‘voor haarzelf begon’ was trainer in de mantelzorg een logische keuze. Tot ze er na een aantal jaar achter kwam dat ze er eigenlijk helemaal niet blij van werd. Nu is ze onderwijzeres en staat ze met veel plezier voor de klas. Het komt vaak voor dat je zelfstandig ondernemerschap te maken heeft met iets in je familiesysteem dat niet compleet kon worden. Vraag je eens af, wie is de oprichter achter jou? En haal die binnen in je bedrijf. Dat geeft kracht!

En tot slot: Yvonne is van vele markten thuis. Ze maakt zelf haar website, houdt die bij, is handig met computers en sociale media. Ze vindt het allemaal leuk. Maar dat is niet wat ze echt wil. Ze heeft een trainingsbureau. Haar kernfunctie is trainer zijn. Dat is waar haar passie ligt. Als ze maar bezig blijft met al die andere dingen is ze niet beschikbaar voor kern van haar bedrijf. We onderzoeken welke ordening in functies versterkend werkt voor meer flow in haar bedrijf.

ZZPer zijn is een hele onderneming. ZZP zelfstandige zonder personeel. De term zegt het al. Je bent alleen en voor alles verantwoordelijk. Alle functies die je in een normale organisatie hebt, heb je in een eenmansbedrijf ook. De marketing, je kernfunctie/ de producten en diensten die je te bieden hebt, en nog eens alle ondersteunende functies: administratie, telefoon, emails, de website, nieuwsbrief, belasting.

Een systemische bedrijfsscan helpt om zicht te krijgen op je bedrijf. Het geeft nieuwe, vaak verrassende inzichten. Je verkent de oorsprong van je ondernemerschap, je leidende principes, de ordening in functies binnen je bedrijf, contact met de klant, mogelijkheden voor samenwerking en wat succes nog in de weg staat. De inzichten kun je gebruiken om nieuwe stappen in je bedrijf te maken.

Interesse? Kom naar onze workshop ‘ZZP: een hele onderneming‘ op vrijdag 17 juni 2016. Je kunt ook een afspraak maken voor een individueel consult waarin we een ‘systemische bedrijfsscan’ doen. Neem gerust contact op voor een vrijblijvende afspraak.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.