Ik dacht altijd dat ik niet kon zingen. Op de basisschool droomde ik ervan om, net als veel van mijn klasgenoten, mee te doen met Kinderen voor Kinderen. Ik zat op de Bos en Duinschool in Bloemendaal. In de klas van meester István Koning stond een vleugel. En daar kregen iedere klas muziekles. Meester Koning werkte mee aan de eerste versie van Kinderen voor Kinderen. Ik ken de liedjes nog uit mijn hoofd.
Die droom werd geen werkelijkheid. Mijn stem was niet goed genoeg voor Kinderen voor Kinderen…  En zo bleef ik altijd denken dat ik niet kon zingen. Tot in 2012  één van de collega’s met wie ik toen de Plattelandsconferentie organiseerde, enthousiast vertelde over Jan Kortie. Jan Kortie is stembevrijder. We waren toen op zoek naar iemand die de groep van 250 deelnemers mee zouden kunnen nemen in een andere manier van kijken, luisteren, denken en doen.  Jan was toen niet beschikbaar.

Ik vond het maar raar klinken… stembevrijding.  Maar iets in mij bleef nieuwsgierig. En vorige week, vier jaar later, volgde ik een workshop bij Jan Kortie. En nu weet ik: iedereen kan zingen!

Er zijn namelijk twee manieren van zingen.  Je kunt je best doen om zo goed mogelijk te zingen, netjes in de pas, hopend dat anderen het heel mooi zullen vinden. Met je blik op buiten en op het resultaat. Van buiten naar binnen: wat willen zij horen? Je kunt ook zingen wat er in jouw leeft: van binnen naar buiten. Geven en delen wat er in jou is. Niet om iets te bereiken, maar gewoon omdat je dat wat in je leeft naar buiten te brengen. Wilt delen. Daarover gaat stembevrijding. Er is één zin uit deze middag die me steeds maar bij blijft:

 

In wezen zijn wij essentie

–  Jan Kortie

Essentie komt van essere, het Latijnse woord voor ‘zijn’. Het zinnetje zegt alles en ook weer niets. Eigenlijk komt het neer op: wij zijn. Dat vind ik mooi. Het vat de kern van stembevrijding samen: die essentie naar buiten laten komen. En het raakt precies de kern van de begeleiding van Kop & Co!


De payoff van Kop & Co is namelijk “natuurlijk vanuit essentie”.  In onze trajecten gaat het steeds om: hoe ontwikkel je die tweede manier van ‘zingen’? En hoe stem je steeds af tussen de twee manieren van ‘zingen’. Steeds maar weer bewust zijn van: welke manier is bij mij nu aan het woord?  Niet in de zin van goed of slecht,  want beide manieren heb je nodig. Maar de vraag is steeds: wie heeft de leiding?

Dat is een vraag die je jezelf steeds in elke situatie kunt stellen. Hoe is het nu? Welke manier van “zingen” staat nu bij mij nu op de eerste plaats? Zingen is een fysiek proces. Je hebt je lichaam nodig. Maar in elke situatie kun je je afvragen hoe het nu met je lijf gesteld is. Wat vertelt je lichaam? Waar zit energie? Waar zit het vast? Wat in je lichaam, in het hier-en-nu ligt de sleutel naar jouw muziek.

Heb je zin om hier een dag bij stil te staan? Op een hele andere manier? Op 18 maart a.s. (aanstaande vrijdag al!) geef ik de Workshop Werk & Toekomst.  Een dag waarin je met systemische blik en opstellingen jouw vraagstuk rond werk of loopbaan verkent. We werken op een prachtige lokatie bij Werk aan ’t Spoel. Er zijn nog enkele plaatsen vrij!

Lees meer over de Workshop Werk & Toekomst  …

shutterstock_225597754

Meer lezen over Jan Kortie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.