Gisteren was de slotbijeenkomst van het Stedennetwerk Stadslandbouw in Den Haag. Zes jaar lang heb ik dit netwerk samen met Jan Eelco Jansma (Wageningen UR) gefaciliteerd. Het was een bijzondere tijd waarin veel geleerd is. De afgelopen jaren hebben we op heel veel plekken in Nederland Citylabs georganiseerd en heeft stadslandbouw een enorme vlucht genomen. Ik vond het heel bijzonder om met elkaar deze fase af te ronden. Het voelt heel rijk om met zo’n groep gepassioneerde mensen zes jaar lang te werken aan nieuwe manieren van voedsel produceren en gisteren de verhalen te delen en een stukje van de kennis en gestolde ervaring van het Stedennetwerk zichtbaar te maken. Ik ben dankbaar en blij met de mooie reacties:

Frank Bakkum, Gemeente Amsterdam:

“Heel inspirerend. De 5-minuten-verhalen van iedereen lieten veel zien. We lopen allemaal tegen dezelfde dingen aan en ervaren dezelfde problemen. De casus van het Zuiderpark is me het meest opgevallen vandaag. Leuk om op locatie te kijken. Daar kun je beter voelen en ervaren wat er aan de hand is. Ik had er hele grote ideeën bij, maar dat blijkt wel mee te vallen. Het is veel meer een voeten-in-de-klei-probleem. Ze starten niet vanaf nul, maar vanuit een situatie die heel beperkend is. Dat geeft kansen.”

Marie Baartmans, Happyland, Youth Food Movement:

“Supertof. Leuke case, leuke groep mensen, open energie. Zo heb ik dat al vaker ervaren hier. Ik bezoek en organiseer veel bijeenkomsten en die zijn vaak heel gestructureerd en doelgericht. Hier is meer ruimte voor experiment. Het meest opvallende vandaag vond ik dat ik nog steeds heel duidelijk het spanningsveld zie tussen wat de gemeente loslaat en wat niet.”

Robert Klaassen, Drechtstadsboer:

“Het is de laatste keer. Ik word daar een beetje weemoedig van. Deze bijeenkomsten zijn heel prettig. Je zit onder ons en hoeft niet uit te leggen waar je mee bezig bent. Het meest opvallende vandaag vond ik het Zuiderpark. Het is een hele uitdaging om het naar deze tijd toe te brengen.”

Henk Wentink, Gemeente Arnhem:

“Dit was een hele nuttige dag. Ik wilde weten hoe ze hier met het Zuiderpark aan de gang zouden zijn. Het is grappig om te zien dat het zo’n jaren ’50 opvoedkundig ding is. Het moet echt naar een park dat van waarde is voor deze tijd. De verhalen vanochtend vond ik het meest inspirerend en het is altijd leuk om met collega’s te sparren. ”

Tom Voorma, Gemeente Den Haag:

“Leuke dag! Enerverend ook. Ik heb veel nieuwe ideeën gehoord. Het is leuk om te zien dat mensen van heinde en verre zijn gekomen. Er is genoeg drijfveer om met ideeën te komen en er is grote betrokkenheid. Die betrokkenheid geeft elke keer weer aan dat het onderwerp waarde heeft.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.