Sinds enkele weken geef ik de beginnerscursus Qigong op Kenkon in Wageningen.  Na afloop van de les vorige week vroeg een van de deelnemers “waar leidt deze introductiecursus naar toe?”.  “Een diploma”, floepte ik er met een knipoog uit.

Een ‘yang’ antwoord zou je kunnen zeggen. Yang energie is daadkrachtig en resultaatgericht. Yin energie is zacht, voedend en verbindend. Qigong betekent letterlijk werken (gong) met je levensenergie (qi). Je ontwikkelt de vaardigheid om je levensenergie te beheren en te richten. Qigong helpt om dynamisch evenwicht, afwisseling en interactie tussen deze tegenpolen te ontwikkelen. Daardoor kan je levensenergie tot volle bloei komen.

In onze hectische wereld zijn hoge werkdruk, volle agenda’s, drukke werkdagen én weekenden geen uitzondering. Voor veel mensen is hollen, haasten en presteren geen uitzondering. Vaak merk je de gejaagdheid in je lichaam niet eens meer op. Je zou dit de doorgeslagen of neurotische kant van yang kunnen noemen.

Qigong is een manier om de gezonde dimensies van inspanning en ontspanning weer te ontdekken. Door aandacht te besteden aan vertraging en  overmatig ‘vuur’ en activiteit te doven, kom je in contact met je eigen wezen. Het is een langzame manier om voor jezelf te zorgen en te ontdekken hoe je je energie kunt reguleren zonder hard te werken.

In Qigong beoefening komen tegenpolen op allerlei manieren terug: spanning & ontspanning, naar binnen keren & naar buiten keren, openen & sluiten, inademen & uitademen, concentratie & openheid, enzovoorts.  Je leert dynamisch te balanceren tussen tussen yin en yang: vermijden van het te veel van het ene ten koste van een tekort van het andere.  De afwisseling van yin en yang zoals die zich in de natuur voltrekt (dag & nacht, opkomende en verdwijnende maan, ruimte van de seizoenen, openen en sluiten van bloemen etc) is daarbij een onuitputtelijke bron van inspiratie voor het ontdekken van spontane regulatie en ritme in je eigen leven.

Voor mij is qigong een prettige manier geworden om voor mijzelf te zorgen. Tot in mijn diepste wortels te ontspannen. Niet alleen mijn nek en schouders te ontspannen, maar helemaal tot in de bodem zinken. Het helpt me om iedere keer nog bewuster te worden van mijn lichaam. Om dimensies en kwaliteiten die me minder bekend zijn meer of dieper te ervaren. Om verbinding te ervaren met oerkracht en de heiligheid van de natuur en zo steeds meer te zijn en te leven van wie ik ben.

Waar de introductiecursus voor ieder van de deelnemers precies toe leidt dat kan iedereen alleen zelf ontdekken en waarderen. Daar kan geen diploma tegenop…

 

Zelf Qigong ervaren?

Introductiecursus: op Kenkon in Wageningen worden regelmatig een introductiecursus verzorgd. Deze bestaat uit tien lessen waarin je op een behapbaar tempo kennismaakt met Qigong. Meer info over deze introcursus…

Nazomer retraite in Spaanse Pyreneeën: Eind september organiseert KOP & Co met Emile Weesie (Yin in Yang) een retraite in de Spaanse Pyreneeën. Op deze mooie plek kun je in de natuur op adem komen, afstand nemen van de hectiek van alledag, een week helemaal voor jezelf hebben, bezinnen, en je laten inspireren door de natuur en stilte. Het programma bestaat uit meditatie, qigong, lange siësta’s, een natuursolo en mogelijkheid tot (familie)opstellingen. Ervaring met eerdere retraites is niet nodig; elke retraite doe je voor de eerste keer. Lees meer over de retraite…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.