Afgelopen week gaf Mark Mieras in opdracht van de Gemeente Wageningen een inspirerend wintercollege over betekenis van groen voor gezondheid. Ik heb Mark al diverse keren uitgenodigd als inspirator bij bijeenkomsten, en elke keer als ik zijn verhaal hoor inspireert het mij opnieuw. Ook nu weer.

We lijden constant aan keuzestress. Nederland is een van de dichtbevolkte landen van de wereld. Tweederde van de Nederlanders woont in verstedelijkt gebied. Maar ook wereldwijd leven steeds meer mensen in steden. Daarnaast is ons leven met de komst van sociale media en veelheid aan productkeuzes steeds complexer geworden. Dagelijks krijgen we dus een bombardement van prikkels op ons af. En dat is hard werken voor onze geest.

In mijn coachtrajecten maak ik veel gebruik van de kracht van natuur. Elke keer zie ik weer zie ik in mijn praktijk hoe natuur helpt om stil te worden in je hoofd, om bij jezelf en in je lichaam te komen en om al lopend letterlijk in beweging komen. Buiten in de natuur werk ik gemakkelijker dan binnen met de kracht van stilte en verbeelding. Werken met symbolen en wat je fascineert in de natuur brengt het proces van inzicht vaak in een stroomversnelling. Ik ontdek en ontwikkel dit al werkend en onderzoekend vanuit de ervaring. Het leuke en inspirerende aan het verhaal van Mark Mieras vind ik de wetenschappelijke onderbouwing. Hij maakt het effect van natuur op onze geest inzichtelijk.

De natuur doet iets met onze aandacht. Bomen en planten zetten onze hersenen in een andere ‘mindset’. Namelijk die van waakzaam en gericht op de visuele en sociale buitenwereld naar op jezelf gericht en reflectief. We hebben namelijk twee aandachtssystemen die elkaar belemmeren:

  1. De onvrijwillige aandacht: deze springt als een slingeraapje achter alles aan wat we om ons heen zien
  2. De gerichte aandacht: deze speelt een belangrijke rol bij leren en geeft gestalte aan onze innerlijke plannen en doelen.

De gerichte aandacht moet hard werken om de aandacht steeds terug te halen. Raakt je accu leeg dan moet deze nog harder werken, je werkgeheugen loopt terug en zelfbeheersing wordt lastiger. De verleiding tot snoepen moeilijker te weerstaan. En je vermogen om te reflecteren gaat op een lager pitje werken.

Een natuurlijke omgeving vormt een vluchtheuvel voor de overbelaste geest. Bomen en planten zijn niet alleen prikkelarm, ze roepen ook een fascinatie op. En juist die fascinatie dimt de onvrijwillige aandacht. Zo ontstaat er rust en kunnen gerichte aandacht, werkgeheugen en zelfbeheersing herstellen. Zelf merk ik dat wanneer ik al lopend foto’s maak van mooie dingen die ik tegenkom. Zoals deze ijsbloem op woensdag 20 januari onderlangs de Wageningse berg. Ik geef me even over aan de fascinatie, vind verbinding met mezelf en mijn omgeving.

Natuur helpt om balans te vinden en brengt je letterlijk in beweging. Natuur zet aan tot verbeelding en creativiteit en daarmee brengt het je letterlijk in beweging.  Natuur helpt om om te gaan met keuzemoeheid, ongemakkelijkheid en manieren te ontdekken om voorwaarts te ontwikkelen. In de natuur ervaar je hoe je eigenaar bent en kunt zijn van je eigen gezondheid en geluk. We zijn immers natuur!

Wil je meer weten over mogelijkheden voor natuurcoaching?
Neem dan contact met mij op.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.