Inspired by Uncertainty”, dat is de titel van de KLV Conferentie waar ik binnenkort een Workshop Systemisch Leiderschap geef. Regelmatig ervaar ik van dichtbij hoe bedrijven en organisaties zoeken hoe ze om kunnen gaan met onzekerheid.

Voor mij persoonlijk was ‘onzekerheid’ de laatste weken ook actueel. Onlangs werd ik opgeschrikt door het voorstel van het College van B&W om te besluiten de bereikbaarheid van Wageningen te verbeteren met een autoweg door het Binnenveld. Ik kon het niet geloven: een autoweg op 30 meter van mijn keukenraam? Dwars door een waardevol stuk landschap en natuur, vlak langs een woonwijk?

Als jongste dochter in een gezin met vier kinderen heb ik er lang op vertrouwd dat anderen de leiding nemen. Ik heb goed geleerd om hen daarin te ondersteunen. Ook vond ik het als nakomertje vaak lastig om mee te doen in het gesprek van ‘de groteren’. Meestal hield ik me wat op de achtergrond.

Ik geloof dat deze tijd vraagt om persoonlijk leiderschap te nemen. Om voorbij het (aan)geleerde ‘hoe het hoort en moet’ te gaan en eigen initiatief te tonen. In te spelen op de toekomst die op ons afkomt en iets te doen. Zelf een verschil te maken, al is het nog zo klein. En dat kan spannend zijn. Die spanning zorgt er regelmatig voor dat je nou juist niet doet wat je eigenlijk wel wil. Maar als je dat gaat herkennen, heb je alsnog een keuze.

Zo besloot ik om afgelopen maandag in te spreken bij de Politieke Avond over deze autoweg. Op mijn eigen manier: met twee korte persoonlijke verhaaltjes. Ik vond het behoorlijk spannend om een persoonlijk verhaal te vertellen tussen alle inhoudelijke argumenten. Het liefst wilde ik stilletjes verdwijnen. En dan begin ik, er komt een rust over mij heen, het wordt stil en ik zie dat mijn woorden aankomen. Na afloop vertelt een vrouw dat ze ervan moest huilen. Dat raakt me. Ik ben blij dat ik mijn hart gevolgd ben en dat die andere stem gehoord is.

Zoek jij ook handvatten om te sturen in een onzekere omgeving? In de Workshop Werk & Toekomst op 24 mei a.s. ontdek je drie manieren om te sturen in een onzekere omgeving. Met simpele oefeningen ervaar je hoe je je lichaam als kompas kunt gebruiken en wat deze drie manieren voor jou in petto hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.