Deze week is in het Tijdschrift voor Begeleidingskunde (nummer 2015-01) een artikel verschenen waarin ik mijn ervaringen met het gebruik van Generatief Leiderschap in teams en groepen. 

In de zomer van 2013 volgde ik het Generative Leadership Programme van het Centre for Generative Leadership. Inmiddels is Generatief leiderschap samen met Theory U en systemisch werk de kern gaan vormen van mijn werkwijze bij duurzaamheidsvragen en transitievragen. Het biedt een handvat om met teams en groepen vernieuwing en innovatie op gang te brengen, bij complexe vraagstukken waar we op dit moment in onze samenleving voor staan.

Generatief leiderschap maakt jou als mens deel van de situatie: de context, de interactie en de thema´s die daarin spelen. Ik geloof dat verandering begint bij mensen. Dat ieder vanuit zijn unieke kwaliteit en vanuit zijn eigen leiderschapsopdracht het verschil kan maken.  Als je in een situatie, samen met anderen, datgene kan doen wat past en waar je blij van wordt, dan geloof ik dat dat bijdraagt aan een mooiere samenleving. Of zoals Herman Wijffels wel eens heeft gezegd :

´Doen wat je past en doen waar je blij van wordt: dat is de beste manier om iets moois te maken van ‘jouw rondje aarde’  

Dat is ook waar voor mij duurzaamheid begint. En het mooie van Generatief Leiderschap is dat je dat wat past of waar je blij van wordt (IK) steeds leert combineren met 3 andere leiderschapstalenten:

  1. Persoonlijk Leiderschap opnemen  (IK)
  2. Resultaatgericht focussen (HET)
  3. Kwalitatieve interacties genereren (WIJ)
  4. Omgevingsbewustzijn (CONTEXT)

Het is de kunst om daar steeds tussen te balanceren.

Nieuwsgierig geworden naar Generatief Leiderschap?

Download artikel “Generatief Leiderschap in Teams & Groepen”  dat gepubliceerd is in het Tijdschrift voor Begeleidingskunde nummer 2015-01.

Of ervaar zelf hoe je met Generatief Leiderschap kunt werken in de Training “Kracht van Creatief Leiderschap” die start op 17 april 2015. In deze training leer je om op een inspirerende manier, samen met andere partijen, beweging en vernieuwing  binnen je gebied, wijk, organisatie of project op gang te brengen.

CL beeld h433

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.