Adem is leven, maar ademhaling leidt niet automatisch levendigheid.  Bas kwam in februari bij mij voor coaching. Zijn werk kostte hem steeds meer energie en hij wilde daar verandering in brengen. Ontdekken wat hij nou echt wil, waar zijn kracht ligt en hoe hij daarmee een rol van betekenis kan spelen.

Bas heeft een drive om de wereld iets mooier, vitaler en prettiger te maken. Dat doet hij in zijn werk, thuis en op de school van zijn kinderen. Zijn huis heeft hij energieneutraal gemaakt en het gebied rond de school van zijn kinderen is dankzij zijn inspanning autovrij geworden. Hij is creatief, ziet nieuwe kansen, steekt graag zijn handen uit de mouwen, enthousiasmeert en doet het samen met anderen. Hij is een spin in het web en schrijft ook nog eens graag. Met zijn verhalen over de dingen die hij voor elkaar krijgt op het gebied van duurzaamheid inspireert hij mensen.

Meer inzicht krijgen op wat hem drijft en waar hij energie van krijgt maakt het er niet beter op. Want op dit moment gaat alles moeizaam. Hij heeft last van stress, slaapt slecht en eigelijk lukt het hem helemaal niet meer om te ontspannen. Hoe hij daar in terecht gekomen is weet hij niet, wel dat dit een diep ingesleten patroon is. Het is hem niet onbekend dat zelfkritiek, verkramping en onzekerheid de boventoon voert. Het kost hem energie en levensvreugde. Alles in hem wil ervan af. Maar hoe kan hij die draak verslaan?

Ik nodig Bas uit om een keer mee te doen bij één van mijn Qigong lessen. En ik geef hem het boekje “Verademing” mee. Als ik hem na drie weken spreek is er veel gebeurd. Hij heeft de Qigong weer opgepakt en heeft ontdekt dat hij heel oppervlakkig ademhaalt. En dat hij enorm zijn best aan het doen is om te ontspannen. Dat brengt hem alleen maar verder van huis. Zijn ademhaling bleek de afgelopen weken de sleutel naar meer energie. Hij besluit een pas op de plaats te maken: hij neemt een adempauze.

Na een week of 7 spreek ik hem weer. Hij heeft inmiddels een Buteyko ademtraining gedaan en zijn leven is 180 graden veranderd. Zijn energie is terug en hij geniet weer van de dingen waar hij mee bezig is. En dat alles dankzij simpele ademhalingsoefeningen, een flinke dosis discipline en een enorme nieuwsgierigheid om te leren van proberen. Eén van zijn belangrijke inzichten is dat het niet alleen een kwestie was van energiehuishouding maar ook van een totaal verstoorde stofwisseling. Juist deze duidelijke fysiologische verklaring gaf Bas heel veel lucht. Zijn loopbaanvraag is in een heel ander daglicht komen te staan.

Ook behoefte aan een adempauze?

Eind september organiseert KOP & Co met Emile Weesie (Yin in Yang) een retraiteweek in de Spaanse Pyreneeën. Op deze mooie plek kun je in de natuur op adem komen, afstand nemen van de hectiek van alledag, een week helemaal voor jezelf hebben, bezinnen, en je laten inspireren door de natuur en stilte. Het programma bestaat uit meditatie, qigong, lange siësta’s, een natuursolo en mogelijkheid tot (familie)opstellingen. Ervaring met eerdere retraites is niet nodig.
Lees meer op www.kopenco.nl/retraite

Meer lezen over ademhaling?

In het boekje Verademing laten de auteurs zien dat veel mensen continu te snel ademen: dat vreet energie! Op zich logisch in de hectische tijd waarin we leven, maar in de meeste gevallen gaat het onbewust. Een ontregelde ademhaling kan de oorzaak zijn van uiteenlopende klachten als burn-out, hartkloppingen, concentratieproblemen, hoofdpijn, rugpijn, slaapproblemen, obstipatie en angststoornissen. In het boek leggen de auteurs uit hoe dit komt, wat er in je lijf en in je hoofd gebeurt. En wat je er zelf aan kunt doen om dit op te lossen. Je kunt extra energie krijgen door simpelweg rustiger te ademen. In het boek staan ademhalingsoefeningen om zelf te proberen.

De Buteyko Methode is ontwikkeld door Konstantin Buteyko. Het doel van de Buteyko Methode is een natuurlijke, rustige ademhaling te ontwikkelen. Buteyko ontdekte dat veel mensen verkeerd ademen (chronische hyperventilatie) en heeft vele jaren gezocht naar de beste manieren om dit te genezen. De kern van de Buteyko Methode bestaat uit ademhalingsoefeningen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.